ЭЛЕВАТОРЛАРДАҒЫ АСТЫҚ ҮЙІНДІСІНДЕГІ ЖЕЛДЕТКЕН АУАНЫҢ СҮЗІЛУ БАРЫСЫНДАҒЫ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ МЕН ТАҒАМ ҚАУІПСІЗДІГІН ЗЕРТТЕУ

Джанкуразов, Б.О. and Джанкуразов, К.Б. and Жалелов, Д.Б. and Джанкуразов, А.К. ЭЛЕВАТОРЛАРДАҒЫ АСТЫҚ ҮЙІНДІСІНДЕГІ ЖЕЛДЕТКЕН АУАНЫҢ СҮЗІЛУ БАРЫСЫНДАҒЫ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ МЕН ТАҒАМ ҚАУІПСІЗДІГІН ЗЕРТТЕУ. ҚазҰТЗУ ХАБАРШЫСЫ №5 (129).

[img] Text
ЭЛЕВАТОРЛАРДАҒЫ АСТЫҚ ҮЙІНДІСІНДЕГІ ЖЕЛДЕТКЕН АУАНЫҢ СҮЗІЛУ БАРЫСЫНДАҒЫ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ МЕН ТАҒАМ ҚАУІПСІЗДІГІН ЗЕРТТЕУ.docx

Download (612kB)

Abstract

Астық массасы өзара қабатты структурасының қалыптасу себебінен орын алатын физико – хи-миялық, термодинамикалық заңдылықтарын талдау негізінде, астықтың тыныштық күйінен белсенді тіршілік әрекет ету күйіне өткізетін физиология және биохимиялық процесстердің даму себебтері қарастырылады;ас-тықты уақытша сақтау қоймасына артқаннан кейін оның нығыздығы күннен күнге ұлғайып, дән аралық адге-зиялық матрикс пайда болып, ішіндегі ауаның қоршаған орта ауасымен алмасуы шектеледі; астық үйіндісі, сонымен бірге микроорганизмдер оттегiмен демaлып әр түрлі гaздaрды дән аралық қуысқа бөліп шығарады да аталған учаскелерде дән аралық адгезиялық матрикстің пайда болып, ішіндегі ауаның қоршаған орта ауасымен алмасуы шектеледі; сол себептен аталған учаскелердегі дән аралық қуыстардағы ауа қысымы айнала-сында жатқан дәндердің арасындағы ауа қысымымен салыстырғанда бірнеше есе жоғары болады! Себебі жел-детуге қолданған ауаның жолы тұрып қалған бидайдың ауасын алмастырмайды! Бұл жердегі бидай тыныштық күйден белсенді тіршілік күйіне өтеді де қызып, бұзылады; конвекция, диффузия және эффузия әсері зерт-теліп астықтың тағамдық қауіпсіздігін төмендетуі көзбе-көз арнай экспериметалді қондырғылада атқарылған.

Item Type: Article
Subjects: Agriculture and forestry
Agriculture and forestry
Depositing User: Дулат Бейбітұлы Жалелов
Date Deposited: 17 Oct 2018 02:55
Last Modified: 17 Oct 2018 02:55
URI: http://repository.kaznau.kz/id/eprint/916

Actions (login required)

View Item View Item