ЕТ ӨҢДЕУШІ КӘСІПОРЫННЫҢ КРИТИКАЛЫҚ БАҚЫЛАУ НҮКТЕЛЕРІН АНЫҚТАУ НЕГІЗІНДЕ САПА ЖҮЙЕСІН ЖЕТІЛДІРУ

Джанкуразов, Б.О. and Искакова, Ж.А. and Жумадилдаев, Ж.О. ЕТ ӨҢДЕУШІ КӘСІПОРЫННЫҢ КРИТИКАЛЫҚ БАҚЫЛАУ НҮКТЕЛЕРІН АНЫҚТАУ НЕГІЗІНДЕ САПА ЖҮЙЕСІН ЖЕТІЛДІРУ. Қазақстан жоғары мектебі, ӘОЖ : 637.5:338.43.1. ISSN 1560-1749

[img] Text
Статья Жанкуразов 2 .docx

Download (43kB)

Abstract

Сапа жайлы заманауи көзқарастарда сапаны қамтамасыз ету үшін өнім өндірілгеннен кейін тиімсіз болады, яғни мұндай шаралар өнімді өндіру кезінде іске асырылуы тиіс. Ет өндірісінде технологиялық үрдістердің параметрлерін бақылау. Белгіленген өндірістік үрдістердің шектік бақылау нүктелерінде жүзеге асады. ХАССП (концепция) тұжырымдамасының негізіне 7 ұстаным (принцип) пайдаланылады. Олар жүйені зерттеуде міндетті түрде қолданылады, қауіпті факторларды анықтау және рискіні талдау, шектік бақылау нүктесін бекіту, шектерін бекітуде, мониторинг жүйесін анықтап, түзету шараларын зерттеу, ақпаратты құжаттау, шектік бақылау нүктелерінде верификация үрдістерін енгізу жәнеоны зерттеу [1]. ХАССП жүйесі тұтынушы денсаулығына зиян келтіруі мүмкін қауіпті факторлар мен рисскілерді өндіріс үрдісінде қалыпты деңгейге дейін жеткізуге немесе мүлде жоюға бағытталған [2]. Бұл ХАССП-ты тағам өндірісінде қолданылатын өзге жүйелерден ерекшелендіреді. Шикі етте және одан жасалатын кулинариялық-өңделген өнімдердегі қауіпсіздік көрсеткіштері тұтынушылар сұранысына сай келіп, шығарылатын немесе экспортталатын елдің заңнамалық талаптарына сай болуы керек [3]. Бұған алғышарт ретінде заңнамалық негіздерді сақтау болып табылады. Еуропа одағындағы елдерде бұндай негіздер ретінде үлгіні талдау даресми өнім, шикі ет гигиенасындағы ресми өнім, жатады [4].

Item Type: Article
Subjects: Engineering science
Engineering science
Depositing User: Бауыржан Оралбекович Джанкуразов
Date Deposited: 26 Jul 2018 03:56
Last Modified: 26 Jul 2018 03:56
URI: http://repository.kaznau.kz/id/eprint/879

Actions (login required)

View Item View Item